Hoppa till sidans innehåll

Frågor till Svenska Konståkningsförbundet kring VM 2021

07 JAN 2020 13:23
Information till Stockholms Konståkningsföreningar och dess medlemmar
 • Uppdaterad: 07 JAN 2020 13:23

Stockholms Konståkningsförbund (StKf) har under det gångna året haft ett antal frågeställningar som vi väntar svar på från Svenska Konståkningsförbundet (SKF). SKFs styrelse meddelade på årsmötet 2017, att de kommer vara mer transparenta och bli bättre på att kommunicera med distrikt och föreningar. I väntan på detta, önskar vi ta tillfället i akt att dela med oss av våra tankar och funderingar, genom att publicera några av de mejl StKf inte fått svar på ännu. Vi gör detta eftersom vi vet att det är flera som har samma eller liknande frågeställningar. 

Hör gärna av er om ni vill diskutera dessa eller andra frågor med oss!

Styrelsen Stockholms Konståkningsförbund, genom Peter & Karin

 

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

 

Hej Svenska Konståkningsförbundet!

 

I Katarina Henriksson julhälsning härom dagen kunde vi läsa att allt bara är finfint vad gäller VM 2021. Vi vet dock väldigt lite om hur Svenska Konståkningsförbundets styrelse har tänkt sig angående den ekonomiska och organisatoriska modellen. Stockholms Konståkningsförbund (StKf) har noterat att ett aktiebolag registrerades den 26 augusti 2019, Skatesweden Events AB. Den nya bolagsordningen trädde i kraft den 25 november 2019, och bolaget är momsregistrerat och har sedan den 13 december F-skatt. Styrelsen för Skatesweden Events AB består av delar av Svenska konståkningsförbundets styrelse, samt Ulrika Molin projektledare för VM 2021. StKf ser att det finns självklara fördelar med att driva arrangemang i aktiebolagsform, jämför tex orienteringens O-ringen.

 

Eftersom VM 2021 är ett stort och viktigt arrangemang som påverkar oss alla, har vi några funderingar kopplat till upplägget.

 

 • Vi har förstått att det finns ett mål att VM 2021 ska inbringa en vinst på 30-40 mkr. För att nå detta resultat krävs naturligtvis en omsättning på ett bra mycket större belopp (vi gissar på 80-100 mkr ?). Svenska Konståkningsförbundet (SKF) har aldrig tidigare hanterat omsättningar i denna storleksordning, och inte heller i aktiebolagsform.
  • Hur har resonemanget varit bakom att inför den ekonomiska/organisatoriska modell som ni valt?
  • Finns det någon särskild anledning till att distrikten eller föreningar inte varit inblandade eller informerade kring val av ekonomisk och organisatorisk modell?
  • Har ni diskuterat om det hade varit lämpligt att förankra frågan om hanteringen av VM (bolagsform) på tex årsmötet? Så att medlemmarna hade kunnat ge input i frågan. Om ni haft denna diskussion, varför beslutade ni er för att inte förankra bolagsformen med årsmötet/medlemmarna?
  • EM 2015 och Synkro-VM 2018 var inte speciellt välbesökta av fullbetalande besökare (när man bortser från gratis och 95-kronorsbiljetter). Med tanke på resultat-målet, ser vi en utmaning i att uppnå det och undrar därför hur planen för att marknadsföra och fylla Globen alla dagar ser ut?
  • Arbetet som bedrivs i konståkningsförbundets styrelser är ideellt. Kommer det att vara så även i styrelsen i Skatesweden Events AB?
 • I verksamhetsbeskrivningen för Skatesweden Events AB, verkar det som om bolaget kommer att ta över driften av VM 2021 till 100%. Stämmer detta?
  • Det är delvis samma personer som sitter i SKFs styrelse och i styrelsen för Skatesweden Events AB. Hur kommer beslutsprocesserna att se ut?
  • Kommer bolaget att ta tillvara på SKFs intressen, eller kommer bolaget att främst verka i eget intresse? Finns det garantier att SKFs intressen kommer tas tillvara?
  • Vilken roll har Ulrika Molin i bolaget? VD, projektledare, annat?
  • Firma för aktiebolaget tecknas av styrelsen, två av ledamöterna i förening eller av Ulrika Molin ensam. Hur ser tankarna ut kring detta val, och tex inte välja att hon har rätt att teckna firman för löpande förvaltningsåtgärder?
 • I verksamhetsbeskrivningen framgår även att bolaget ska syssla med handel av värdepapper och därmed förenlig verksamhet. På vilket sätt är det tänkt att Skatesweden Events AB ska syssla med värdepapper?

 

Vänliga hälsningar

Styrelsen

Stockholms Konståkningsförbund

Skribent: Stockholms Konståkningsförbund
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Stockholms Konståkningsförbund
c/o Karin Queseth, Honnörsgatan 16
170 69 Solna

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: stkf@skatestockholm....

Se all info