Hoppa till sidans innehåll

Förbundsdialog - En besvikelse

08 JUN 2020 19:15
I torsdags genomförde Svenska Konståkningsförbundet en digital Förbundsdialog med Stockholmsdistriktet.

  • Uppdaterad: 13 JUN 2020 00:00

Vi är flera som har sett fram emot förbundsdialogen och presentationen av den nya sportplanen. StKf har haft synpunkter på det planerade upplägget innan, men nu behövde det bli ytterligare ett annat upplägg på grund av Coronaläget. Digitala möten kan vara riktigt bra, och vi är väldigt glada över att det gick att genomföra en presentation, och att vi får möjlighet att ställa frågor!

 

Men, SKF som har tryckt på att de önskar vara mer kommunikativa och transparenta, behöver nog ta sig en funderare på om de verkligen känner till ordens rätta betydelse.

 

Under gårdagens förbundsdialog med distrikt och föreningar hade SKF en riktigt bra chans att visa att SKF menar allvar när de uttrycker sig i dessa ordalag. I stället upplevde vi det rakt igenom som en envägskommunikation, där SKF pratade till oss som åhörare, inte som mötesdeltagare.

 

Det fanns möjlighet att ställa frågor via en chat-funktion. Men trots väldigt få deltagare, fanns inte möjligheten att ställa frågor muntligt eller ställa följdfrågor. Att få förtydliga sin fråga eller ställa följdfrågor muntligt hade behövts, då vi var flera som upplevde att våra frågor inte besvarades, utan att SKF svarade på annat. Vi kan absolut köpa att det är svårare att ta hand om frågor vid denna mötesordning, men att SKFs ordförande och övriga styrelsemedlemmar inte ville svara på samtliga frågor ”live” känns både fegt och inkompetent. Vi ser det som ett tydligt tecken på att man egentligen inte är intresserad av att ha någon som helst dialog, annat än internt. Så har det alltid varit i SKF och så kommer det förmodligen alltid att vara så länge samma personer, år ut och år in, styr den ganska tilltufsade skutan. 

 

Presentationen vi fick och de svar som ändå levererades var tyvärr inte direkt konkreta och visade på en stor portion osäkerhet och tvekan. I detta ansatta läge kan man nog förvänta sig att både styrelse och kansli skulle vara mer sammansvetsade så att alla kunde svara på samtliga frågor. Tex så kunde inte SKFs ordförande, eller någon annan styrelsemedlem, svara på frågor rörande Strategi 2026 med hänvisning till att hon inte kunde den utantill? Under hela året har SKF hänvisat, i nästan allt dom kommunicerat till distrikt och föreningar, till just Strategi 2026 och då är det väl rimligt att styrelseordförande åtminstone kan de stora penseldragen gällande den samma?

 

Den enda riktigt tydliga som SKFs ordförande betonade var att hon och SKF tar på sig det fulla ansvaret för allt som framkommit i den ”oberoende utredningen”. Att både se sig själv som ansvarig för alla missförhållanden och samtidigt nagla sig fast vid makten är för de flesta helt obegripligt. Om ingen annan i styrelsen påpekat detta så bör åtminstone RFs ledning ta sig en funderare på hur man ska nå fram för att SKF ska bli ett fungerande förbund igen. Det måste gå att få tydliga och konkreta svar på frågor från förbundet. Förbundet måste agera på nya sätt för att inte upprepa gamla misstag.

 

En fråga som ställdes var hur Sportchefen Scott Rachuck såg på utredningen och den massiva och negativa mediabild som målats upp det senaste året? Tyvärr besvarades inte denna fråga och man kan ju fråga sig om han är satt med munkavle precis som alla andra i SKF när det gäller att uttala sig offentligt? 

 

Under presentationen av sportplanen framstår Scott som både kunnig och engagerad, trots avsaknaden av information om hur man tänker sig att genomföra den samma. Scott hade garanterat varit en tillgång om han fått göra sig hörd i media för att stå upp för sporten, åkarna, tränarna och alla som arbetar ideellt. Det är just avsaknaden av ledargestalter från förbundet som gör att det negativa hjulet fortsätter att rulla snabbare och snabbare. 

 

En sista reflektion är att det endast var ett 30-tal medlemmar med på denna ”dialog” samt att avsaknaden av tränare och åkare både var tråkig och tydlig. Det är ju ändå dessa som ska leva och verka i sportplanen varpå deras input hade varit av stort värde för oss alla. Är det så att förtroendet för SKF är så pass lågt att man har gett upp och inte vill ge två timmar av sin tid när man ändå vet att inget kommer att förändras, eller är det så att informationen om mötet inte varit tydlig? Här får även vi i StKf ta vårt ansvar och inse att vi borde arbetat mer med att uppmana så många som möjligt att delta. Vill man ha en förändring är det viktigt att alla, på alla nivåer, gör sin röst hörd.

 

Frågorna på detta möta samt frågorna från presentationen av den ”oberoende utredningen” ska enligt SKF finnas tillgänglig på SKFs hemsida inom kort.

 

Och, ta chansen och anmäl ditt intresse för att vara med och bidra till sportplanens utformning. Det är viktigt för oss alla inom konståkningen att vi får en riktigt bra sportplan – ditt bidrag är viktigt!

https://www.svenskkonstakning.se/svenskakonstakningsforbundet/konstakningenvill/forbundsutvecklingsplanen-intresseanmalantillarbetsgruppen/

 

 

Stockholms Konståkningsförbund

 

Skribent: Stockholms Konståkningsförbund
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Stockholms Konståkningsförbund
c/o Karin Queseth, Honnörsgatan 16
170 69 Solna

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: stkf@skatestockholm....

Se all info