Hoppa till sidans innehåll

Frågor till Svenska Konståkningsförbundet kring synkro

10 JAN 2020 23:19
Information till Stockholms Konståkningsföreningar och dess medlemmar
 • Uppdaterad: 10 JAN 2020 23:19

Stockholms Konståkningsförbund (StKf) har under det gångna året haft ett antal frågeställningar som vi väntar svar på från Svenska Konståkningsförbundet (SKF). SKFs styrelse meddelade på årsmötet 2017, att de kommer vara mer transparenta och bli bättre på att kommunicera med distrikt och föreningar. I väntan på detta, önskar vi ta tillfället i akt att dela med oss av våra tankar och funderingar, genom att publicera några av de mejl StKf inte fått svar på ännu. Vi gör detta eftersom vi vet att det är flera som har samma eller liknande frågeställningar. 

Hör gärna av er om ni vill diskutera dessa eller andra frågor med oss!

Styrelsen Stockholms Konståkningsförbund, genom Peter & Karin

 

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

 

Hej Svenska Konståkningsförbundet!

 

Sverige har varit ett framgångsrikt land vad gäller synkro. I Stockholmsområdet är synkron, som ni vet, inte lika stor som den är i Göteborgsområdet – men vi har eldsjälar och aktiva som arbetar hårt för att sprida intresset och utveckla synkron i distriktet.

 

På senaste tiden verkar det dock som om förmågan dalar för Svensk synkro, Svenska Konståkningsförbundet (SKF) tänker om och strukturerar om i organisationen. Vi undrar därför hur SKF ser på synkro och på de initiativ som har påbörjats.

 

Förra våren skickades det ut inbjudningar till audition i synkro. SKF informerade att ni genomför ett projekt för synkroniserad konståkning. Vi hade en del frågeställningar angående detta projekt under våren och undrar nu följande:

 • Finns projektet kvar?

 • Vi har förstått att Andrea Dohany inte längre är ansvarig för projektet. Finns det någon ny ansvarig?

 • Vi har fått information om att det ska finnas projektpengar kvar. Vad gäller för hanteringen av pengarna?

 • Vad har hänt i hittills projektet och vad är nästa steg?

 • Hur ser planen ut för att involvera distrikten och befintliga synkroklubbar?

 

Under hösten har SKF informerat om att förbundet avser att göra omtag vad gäller synkron. Det kallades till möte om utvecklingen för synkron, och SKF meddelade att det skulle bildas en underkommitté, som enbart hanterar synkro-frågor, till Internationella kommittén. SKF bad om namnförslag på personer som skulle ingå i denna underkommitté.

 • Är detta en följd av synkro-projektet i frågeställningen ovan?

 • Hur har kriterierna för att komma med i kommittén sett ut?

 • Det beskrevs från mötesanteckningarna att kommittén skulle ha kompetens från TF, tränar- och ledarhåll. Vi har noterat att kommittén består av färre personer än det som SKF meddelade att den skulle innehålla.
  Är SKF nöjda med sammansättningen på kommittén vad gäller kompetens etc?

 • Kommittén tar ut lag till JVM, en av medlemmarna i den nya kommittén är också tränare för ett juniorlag. Detta behöver nödvändigtvis inte vara ett problem, men vi undrar hur kommittén/SKF ser på eventuella jävsfrågor och hur detta hanteras på bästa sätt?

 • Kommittén har arbetat ett litet tag nu. Känner SKF att man är på rätt väg? Eller är nya omtag eller någon justering på gång?

 • Hur har resonemanget varit inför att ha synkrokommittén som en under-kommitté och inte som en fristående kommitté?

 • Den nya kommittén är, vad vi erfar, tydligt elit-inriktad. Till vem/vilken grupp/instans ska ett icke-elitlag vända sig med frågor? Tex ungdom-, debutant- eller nybörjarlag. Vem bevakar och hanterar synkrofrågor på dessa nivåer?

 • Vem driver och är högst ansvarig för synkron? Är det Scott eller någon annan?

 • Hur ser den ekonomiska situationen ut för utvecklingen av synkron? Tex finns det bidrag att söka för att starta upp verksamhet? Eller för att kunna delta på tävling i annan del av Sverige (tex när det endast arrangeras någon enstaka eller ingen tävling i egna eller närliggande distrikt)?

 

Tidigare har det hållits möte för synkro i samband med synkro-SM. Detta möte har legat lite olyckligt för de som behöver resa till SM. Då mötet legat på fredag eftermiddag, har det varit svårt för oss från vårt distrikt att hinna till mötet.

 • Kan vi hjälpa till på något sätt för att göra detta möte tillgängligt för hela synkro-Sverige?

 • Hur resonerar SKF vad gäller distansdeltagande på möten generellt? Synkro-mötet som hölls i höstas kunde man endast delta på om man var fysiskt på plats. Kommer SKF att kunna tillhandahålla möjlighet att delta på distans/via länk på kommande möten?

 

Vänliga hälsningar

Styrelsen

Stockholms Konståkningsförbund

Skribent: Stockholms Konståkningsförbund
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Stockholms Konståkningsförbund
c/o Karin Queseth, Honnörsgatan 16
170 69 Solna

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: stkf@skatestockholm....

Se all info