Hoppa till sidans innehåll

Svar på Förbundstyrelsens svar på frågor om ekonomin

28 APR 2020 22:10
Svar på Förbundstyrelsens svar på frågor om ekonomin
  • Uppdaterad: 28 APR 2020 22:10

Hej Svenska Konståkningsförbundets styrelse,

 

Stockholms Konståkningsförbund (StKf) konstaterar att Svenska Konståkningsförbundets (SKF) styrelse berömmer sig själva för ”att öka dialog och transparens” med sina medlemmar trots att ni fortfarande inte lämnat något konkret svar på hur det står till med förbundets ekonomi.

Den text som presenterats kring det ekonomiska läget bekräftar dock allvaret i situationen. Förbundet medger mellan raderna att ekonomin är körd i botten och endast kan räddas av ett positivt ekonomiskt utfall från kommande internationella mästerskap.

Det som oroar oss är att inte alla internationella mästerskap går med vinst. Det kan enkelt konstateras genom att titta på SKFs historiska siffror där boksluten visar negativt resultat även de år internationella mästerskap genomförts. SKF försöker lugna oss alla genom att tala om ett budgeterat överskott från kommande VM om 20 miljoner kronor. Det har dock aldrig presenterats en budget eller plan för medlemmarna som visar hur detta resultat skall genereras. Det är också ytterst tveksamt om det är en realistisk siffra och det är höljt i dunkel för alla SKFs medlemmar vilka risker förbundet tar med medlemmarnas pengar för att försöka genomföra ett VM.

I en jämförelse kan konstateras att Alpin-VM i Åre 2019 budgeterade för ett överskott om 50 Mkr men gick istället med 30 Mkr i förlust. En budgetmiss på 80 Mkr. Ridsport-EM i Göteborg 2017 gick 55 miljoner back. Dessa förbund kunde överleva genom att de hade en stark ekonomi innan evenemangen samt att det fanns avtal med sponsorer som täckte upp en del av förlusterna. Men det var starkt sargade förbud som lämnade evenemangsäventyren bakom sig. Medlemmarnas pengar hade gått upp i rök. Satsningar som verksamheterna hade behövt fick ställas in.

För Svenska Konståkningsförbundet är situationen annorlunda. Förbundets kassa är tömd redan innan VM. Går evenemanget bara med minsta förlust så går hela förbundet under.

Att påstå att alla stora mästerskap, som arrangerats av SKF, gått med vinst är en ren lögn. Visst, VM 2008 genererade i ett rejält överskott men det gjorde knappast EM 2015 (100.000:- i vinst enl. bokslut?) och än mindre Synkro-VM 2018 som gick med en betydande förlust varpå SKFs styrelse vid det senaste årsmötet lovade att visa relevanta siffror som bevisar motsatsen. Dessa siffror har tyvärr lyst med sin frånvaro.

Det är därför ännu mer oroande än tidigare att konstatera att SKF inte kan presentera konkreta siffror som backar upp tidigare utsagor om att ”förbundet har en stark ekonomi”. Istället presenteras en ”ekonomisk analys” som saknar siffror och som istället innehåller en rad dimridåer baserade på jämförelser mellan olika budgetar och resultat och där de underliggande siffrorna saknas.

I ett pressat ekonomiskt läge finns det bara en sak att göra och det är att lägga korten på bordet. Tvivlen kring det ekonomiska läget kan endast undanröjas på ett sätt och det är genom att presentera dagsaktuella siffror som visar att allt är i sin ordning. Och hade det funnits starka siffror att visa upp så hade ju SKF gärna gjort det, i synnerhet när ekonomin på goda grunder har ifrågasatts. Det hade varit väldigt enkelt att lyfta ut siffror ur senaste månadsrapporten och göra en enkel uppställning i enlighet med den mall vi i StKf använt i de analyser vi gjort av förbundets ekonomi och som har presenterats på StKfs hemsida. Men uppenbarligen tål inte siffrorna granskning och därför utelämnas de ur svaret. Avsaknaden av siffror i svaret om SKFs ekonomin är därför väldigt talande.

Mot bakgrund av ett trettiotal väldigt negativa tidningsartiklar det senaste året, rörande svensk konståkning, är det både förvånande och verklighetsfrånvänt att tala om en positiv mediabild av svensk konståkning. Sanningen är den att SKF under året inte ens fått till en enda rad i nationell media om tex Elitseriepremiär eller SM. Det är ett medialt underbetyg så gott som något!

Avslutningsvis konstaterar vi i StKf att SKFs styrelse spelar ett högt spel och äventyrar hela förbundets existens i förhoppning om att kunna flytta fokus från misskötsel av förbundet till att få synas i media på ett positivt sätt i samband med ett VM.

Så länge vi i StKf, eller någon annan av de 30.000 medlemmarna, har frågor att ställa till våra förtroendevalda, hoppas vi på att ni visar oss den respekten att svara ärligt och transparent genom att presentera en uppdaterad balans och resultaträkning för den nio första månaderna av innevarande räkenskapsår.

 

Vänligen
Styrelsen 
Stockholms Konståkningsförbund

Skribent: Stockholms Konståkningsförbund
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Stockholms Konståkningsförbund
c/o Karin Queseth, Honnörsgatan 16
170 69 Solna

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: stkf@skatestockholm....

Se all info