Hoppa till sidans innehåll

Domarsystem


Till säsongen 2019/2020 kommer Clubcomp att ersättas med nytt domarsystem för A- och klubbtävling. Texten nedan kommer att uppdateras när vi har all fakta på plats.

 

Vid klubbtävlingar och A-tävlingar ska domarsystem med Clubcomp och domarinmatning användas. För stjärntävlingar används Starcomp. För elitserietävlingar/morgondagare och interclubtävlingar används ISUCalcFS-systemet, som hyrs av Svenska Konståkningsförbundet.

Distriktets domarsystem kan hyras av distriktet för en kostnad av 1000 kr. Föreningen ansvarar för utrustningen i sin helhet och ersätter det som går sönder. För att få använda distriktets domarsystem krävs genomförd utbildning i Clubcomp. Föreningen har lämpligen egen utbildad datoroperatör (DO), men kan i undantagsfall hyra in Clubcomputbildad dataoperatör från annan förening. För klubbtävlingar ska även föreningen ha en utbildad videooperatör (VO). För A-tävlingar krävs en videooperatör utbildad av Svenska Konståkningsförbundet, med SKF-DVO-licens. Inhyrda funktionärer arvoderas enligt Svenska Konståkningsförbundets instruktioner.

Domarsystemet uppgraderas och underhålls av Stockholms Konståkningsförbunds tekniska support. Om arrangerad förening vill förbereda sin tävling och lägga upp tävlingsdatabas går det bra att ladda hem Clubcomp. Övriga programvaror är inte nödvändiga för att lägga upp tävlingsdatabasen. Försäkra er om att alltid använda senaste version, i synnerhet mellan säsonger!

För stjärntävlingar används dator från arrangerande förening och nedladdning av programvara Starcomp. Ladda ner här.

Domarsystemet består av:

 • Clubcompdator, som är systemets centrala enhet. I denna läggs tävlingsdatabasen upp och tävlingen drivs från denna av datoroperatören (DO).
 • Cutterdator (kallas även "replay" eller "video"), som är kopplad till en videokamera och tar upp de tekniska elementen för den tekniska panelens användning när de granskar element. En videooperatör (VO) sköter denna. Till denna dator är en extra skärm kopplad.
 • Infodator, som är uppkopplad mot Clubcompdatorn och visar resultat löpande till speakern.
 • Fem domardatorer, som är kopplade till Clubcompdatorn och som poängdomarna matar in sina poäng under tävlingsåket. Detta sker löpande och on-line.
 • Skiljedomardator, som är skiljedomarens inmatningsdator också kopplad till Clubcompdatorn.
 • En switch som kopplar ihop alla datorer i ett nätverk.
 • En trådlös accesspunkt för infodatorns nätverkskoppling.
 • Skrivare.
 • Ett interkomsystem för den tekniska panelen och skiljedomaren (då denne inte är dömande).
 • Videokamera med stativ.
 • Nätverkskablar, elkablar och BNC-kabel till videokameran.
 • Allt packat och fraktas i transportboxar.

Domarsystemet är automatiskt bokat för distriktets klubb- och A-tävlingar enligt tävlingskalendern. Dock måste tidsbokning göras för hämtning och lämning inför och efter tävling. Gör detta i god tid innan tävling. Även en genomgång av systemet kan göras i samband med hämtning.

Observera att en extra toner alltid ska införskaffas så att arrangören inte står utan utskriftsmöjligheter ur domarsystemet.

För närvarande är skrivaren en: Brother HL-5450DN

Eftersom domarsystemet är relativt omfångsrikt och väger en delär det lämpligt att använda en kombibil och vara två personer när man lyfter i och ur bilen. Den ena transportboxen har hjul, vilket underlättar transport i ishallen.

Kontakt för tidsbokning och teknisk support:

Urban Wretling

Uppdaterad: 23 OKT 2017 10:45 Skribent: Camilla Tranehed

Postadress:
Stockholms Konståkningsförbund
c/o Karin Queseth, Honnörsgatan 16
170 69 Solna

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: stkf@skatestockholm....

Se all info